stock-footage-flag-of-vietnam-with-fabric-structure-loopingTähyääkö yrityksenne lähimarkkinoita kauemmaksi – esimerkiksi Keski-Eurooppaan, Kaakkois-Aasiaan tai Australiaan? Industrian asiakkaita palvelevat nyt Gateway Norwayn asiantuntijat paikan päällä Puolassa, Ranskassa, Hollannissa, Eestissä, Vietnamissa ja Australiassa.

Seuraavassa muutama sana asiantuntijaverkoston kaukaisimmista kolkista: Vietnamista ja Australiasta.

Vietnamista käsin on mahdollista toteuttaa myös Singaporeen, Malesiaan ja muihin Kaakkois-Aasian maihin ulottuvia projekteja. Vietnam on kuitenkin monella tapaa houkutteleva vaihtoehto myös itsessään. Monet länsimaalaiset yritykset ovat siirtäneet tuotantoaan Vietnamiin, jopa Kiinasta. Syynä on Vietnamin poliittisesti stabiili, toimiva infrastruktuuri, yritystoimintaa tukeva lainsäädäntö ja osaavat ihmiset. Samalla Vietnamin oma yksityinen sektori kehittyy ja markkinat kasvavat vauhdilla. Vietnamin sijainti ja sen 3444 kilometrin pituinen rannikko tekevät Vietnamista kiinnostavan etenkin meriteollisuuden näkökulmasta. Maan oma laivanrakennusteollisuus onkin kasvussa, samoin kuin öljyala.

Myös Australia on monelle yritykselle portti Aasian markkinoille. Englannin kieli ja länsimainen liiketoimintaympäristö helpottavat markkinoille tuloa, ja kattavat vapaakauppasopimukset ja hyvät kulkuyhteydet mahdollistavat laajentumisen Australiasta moniin Aasian maihin. Esimerkiksi Australian vilkas kaivostoiminta ja öljynporaus houkuttelevat ulkomaisia yrityksiä. Suomesta Australiaan on viety perinteisesti metsäteollisuuden tuotteita, mutta entistä enemmän myös erityskoneita ja elektronisia laitteita teollisuuden käyttöön.

Australian ja Kaakkois-Aasian kaltaisilla kaukomarkkinoilla – mutta myös lähempänä Euroopassa – paikan päällä toimiva ja markkinat sisältä käsin tunteva asiantuntija on ehdoton apu uusien markkinoiden kartoituksessa ja paikallisten kumppaneiden etsinnässä.